SEO uzmanı nedir? Ne yapar? Nasıl olunur?

Arama motorları dünyasında Türkiye genelinde Google, %80 oranla en fazla kullanılan arama motoru. Bu nedenle SEO stratejileri daha çok Google üzerine kurgulanır.

SEO uzmanları ayrıntılı veri analizleri ve geliştirdikleri stratejilerle arama motorları için siteleri optimize etmeye çalışır. SEO uzmanının amacı, sitenin Google veya diğer arama motorlarında daha fazla görünür olması ve sonuçlardaki sıralamalarını iyileştirmektir.

SEO uzmanlarının çoğu kariyerlerini inşaa ederken SEO uzmanı olacağım olarak başlamaz. Bazıları tamamen tesadüfen başlar. Google ve marketing ile ilgili olanlar SEO’yu kendileri keşfedebilir ve kendi testleri ile SEO dinamiklerini anlayabilir.

Bulunduğumuz çağda en önemli eğitimin kendi kendine eğitimin olduğunu söyleyebiliriz. Üniversiteler, online kurslar öğrenmeyi kolaştırsada her şeyi öğretemez, sadece kendi kendinize öğrenmeniz için ilham verebilirler. SEO uzmanı olmanın ilk şartı istemek ve kendi kendine öğrenebilmek.

Dijital pazarlama dersleri son 2 yıldır üniversitelerde verilmeye başlandığından, SEO eğitimleri henüz üniversitelerde verilmiyor.

9 Adımda SEO nasıl öğrenilir?

Arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenin

SEO’nun ilk adımı arama motorları hakkında bilgi edinmektir. Arama motorları sonuçları sıralarken çok sayıda makine öğrenimi, algoritma ve veri sinyalleri vardır. Bu nedenle Google’ın nasıl çalıştığını öğrenmek ve anlamak için zaman ayırmalısınız. Google’ın SEO başlangıç kılavuzu ile başlayabilirsiniz.

SEO için içerik üretmeyi öğrenin

İçerik SEO’nun en önemli kısımlarından. Çünkü internette aramaların gerçekleşmesinin tek nedeni içeriktir. Bu nedenle içerik yazmayı, kullanıcıya içeriği tüketmeyi, kullanıcıya aradığını vermeyi, LSI kullanma gibi becerilerinizi geliştirmelisiniz.

Google araçlarını kullanmayı öğrenin

Google Analytics ve Google Search Console araçlarını tam yetkinlikle kullanmayı öğrenin. Google bu iki aracı ile SEO ve tüm dijital pazarlama faaliyetlerinde veriler sunar. Bu araçları kullanmayı öğrenerek verileri anlamlandırabilir SEO geliştirmeleri yapabilirsiniz.

HTML ve CSS öğrenin

HTML ve CSS arama motoru botlarının taradığı en çok tercih edilen dillerden. İyi bir SEO uzmanı olmak istiyorsanız teknik becerilerinizin olması şart. Teknik tarafta başlangıç olarak html ve css’i öğrenebilirsiniz.

Anahtar kelime araştırmasını öğrenin

Anahtar kelimeler içeriği kullanıcılarla buluşturan önemli kısımdır. Anahtar kelime araştırması iyi yapıldığı taktirde, daha fazla kullanıcıya ulaşılabilir. Çünkü kullanıcıların yaptığı aramaları ve neyi merak ettiklerini bilirseniz içeriklerinizde bu bilgilere yer vermeniz kullanıcıları ve Google’ı memnun edecektir.

Dijital pazarlamanın temellerini kavrayın

SEO tüm dijital pazarlamanın sadece bir parçası. Dijital pazarlama Google reklamları, Facebook-İnstagram reklamları, Mail pazarlama gibi bir çok dijital pazarlama türünü içerir. Dijital pazarlamaya bütün olarak bakılabildiğinde SEO tarafta daha iyi stratejiler geliştirilebilir.

Güncellemeleri takip edin ve kendinizi güncel tutun

SEO’yu öğrenmenin en önemli kuralı okumak. SEO’ dünyası çok geniş olduğundan algoritmalar, içerikler, backlinkler gibi derinlemesine konularda yüz binlerce içerik ve bilgi kaynağı var. Okumayı hiç bırakmamalı ve SEO dünyasını sürekli takip etmelisiniz.

Pratik yapın ve eğitim alın

Okudukça edindiğiniz bilgileri SEO kurslarında pratiğe döküp kalıcı şekilde öğrenebilir veya edindiğiniz bilgileri kendi sitenizde test edebilirsiniz. SEO bir aracı sürmek gibi, ne kadar çok pratik yaparsanız okadar iyi bir iş çıkartırsınız. SEO uzmanı olup müşterilerinize uygulayacağınız stratejileri daha önce tecrübe etmiş olmalısınız.

Örnek caseleri ve başarı hikayelerini inceleyin

SEO çalışmalarında başarıya ulaşmış birçok marka ve site mevcut. Google’da ufak bir arama ile SEO tarafta başarıya ulaşmış sitelerin SEO için neler yaptıklarını, nelere önem verdiklerini, neleri geliştirdiklerini bulabilirsiniz. Başarı hikayelerini inceleyerek değerli gördüğünüz kısımları kendi SEO stratejinizde değerlendirebilirsiniz.

İyi SEO uzmanı olmak için gerekenler

  • Arama motorlarının nasıl çalıştığını ve amacını anlamaya çalışın.
  • Teknik becerilerinizi geliştirin. (html, css, js, python)
  • Ücretli ücretsiz SEO konferanslarına katılın.
  • İngilizce öğrenin
  • Google’ın siteyi ve içeriği nasıl taradığını, kendi dizinine nasıl eklediğini anlayın.
  • Arama motorlarının siteye neye göre değer verdiğini anlamaya çalışın.
  • SEO stratejilerini ve taktiklerini uygulamadan önce test edin.
  • Globalde yayınlanan SEO içeriklerini, tweetlerini ve algoritma güncellemelerini sürekli takip edin.
  • SEO araçlarından herhangi birini tam yetkinlikle kullanın.
  • Sektörü ve rakipleri iyi araştırın.
  • Verileri kullanabilme, okuyabilme ve anlamlandırabilme yeteneklerine sahip olun.
  • SEO bilgilerinizi kişisel sitelerinizde deneyin test edin.

SEO uzmanlarının çoğu daha önceki kariyerlerinde içerik üreticiliği, yazarlık yapmış kişiler veya SEO uzmanları ile çalışan, kendi siteleri için testler yapan yazılımcılardır. İçerikten gelen SEO uzmanları teknik yetkinliklere ihtiyaç duyduğundan, yazılımdan gelenlerin de içerik tarafta tecrübeye ihtiyacı olacak.

SEO uzmanı, bir web sitesinin SEO uyumlu hale gelmesi için gereken çalışmaları yapan kişidir. Bu işi yapan kişiler, SEO yani arama motoru optimizasyonu konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip olmalıdır. SEO uzmanı aynı anda birçok farklı mesleği ilgilendiren bilgilere sahiptir.

Yeri geldiğinde yazılım yeri geldiğinde web tasarım bilgisini kullanması gereken uzmanların, gelişime açık olması son derece önemlidir. SEO uzmanı bir web sitesinin Google’da ve diğer arama motorlarında iyi bir sıralama almasını sağlar. Bunun için uzun soluklu ve kapsamlı bir çalışma yapması gerekir. Yapılacak çalışmalar sırasında olası sorunların çözümü için SEO uzmanının alanında yetkin olması son derece önemlidir.

SEO uzmanı ne demektir?

SEO uzmanı, web sitesini arama motorlarında üst sıralara çıkarmaya çalışan kişidir. SEO uzmanları, web sitesinin hedef kitlesini doğru belirlemelidir. Hedef kitlenin kullandığı anahtar kelimelere göre bir SEO stratejisi geliştirilmelidir. Örneğin, bir halı yıkama firması “İstanbul halı yıkama firmaları” kelimesinde ve benzer kelimelerde üst sıralarda yer almak isteyebilir. Bunun için içerik çalışmaları ve diğer işlemler SEO uzmanı tarafından yürütülür. SEO uzmanının sürekli kendini geliştirmesi ve internet teknolojilerindeki yenilikleri takip etmesi de önemlidir. Google’ın yaptığı güncellemelerden haberdar olmayan bir uzman, klasik yöntemler kullanır. Bu da başarının önünde engel oluşturur. Sürekli kendini geliştiren bir uzman ise çalıştığı web sitesi sahiplerini kısa sürede başarıya götürür.

SEO uzmanı ne işe yapar?

SEO uzmanının yaptığı iş bir web sitesini hedef kitlesine ulaştırmaktır. Arama motorlarında üst sıralarda çıkan web siteleri, daha çok ziyaretçi trafiği elde eder. Bu nedenle doğru anahtar kelimeler belirlenmeli ve o kelimelerde sitenin üst sırada yer alması sağlanmalıdır. SEO uzmanı farklı departmanlarla iş birliği içinde olmalıdır. Web tasarımcılar, içerik yazarları, yazılımcılar ve bilişim uzmanları; SEO uzmanının iş birliği yaptığı kişiler arasındadır. Web sitesi sahipleri de SEO uzmanı ile sürekli iletişim halinde olmalıdır. Özellikle beklentilerin net olarak anlaşılması son derece önemlidir.

İçeriklerin Hazırlanması ve Güncellenmesi

SEO uzmanı, web sitesi içeriklerinin hazırlanması ve güncellenmesi işlemini kendisi yapmasa bile takibini gerçekleştirir. Hangi içeriklere ihtiyaç olduğunu belirleyen uzmanlar, bu konuda bir içerik yazarı ile çalışır. İçerik yazarı verilen bilgilere göre yazıları hazırlar. Bazı durumlarda eski yazıların güncellenmesi de yazarlardan istenebilir. İçerik yönünden zengin ve güncel siteler, arama motoru algoritmaları tarafından daha kolay şekilde indekslenir. Aynı zamanda iyi bir sıralama elde edilmesini sağlar. İçeriklerde kullanılacak görseller, videolar için içerik editörlerine bilgi verilmelidir. Bu noktada SEO uzmanının doğru yönlendirme yapması son derece önemlidir.

Görsel Optimizasyonu

Görsel optimizasyonu SEO çalışmaları sırasında en önemli detaylardan biridir. Görseller; yüksek çözünürlüğe sahip olmalıdır. Özellikle e-ticaret sitelerinde görsel kalitesi çok önemlidir. Çözünürlüğün yanı sıra doğru görsel seçilmesine de dikkat edilmelidir. Görseller uygun boyutlarda olmalıdır. Çok fazla yer kaplayan görseller, site hızını olumsuz etkiler. Görsel optimizasyonunu SEO uzmanı bizzat yapabileceği gibi bu konuda web tasarımcılardan destek de alabilir. Optimize edilen görseller, sitenin doğru yerlerinde kullanılmalıdır.

Altyapının Kontrolü

Altyapının kontrolü, SEO uzmanının dikkat etmesi gereken bir durumdur. SEO uzmanı, sıfırdan bir site açarak geliştirebilir. Öte yandan daha önce hazırlanmış bir siteyi denetlemesi de gerekebilir. Bunun için ilk önce altyapı kalitesi kontrol edilmelidir. SEO uyumlu ve kaliteli altyapıya sahip olan siteler sıralamada daha iyi yerlere gelir. Ancak altyapıda problemler varsa gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. E-ticaret sitelerinde altyapı güvenliğinin sağlanması önemlidir. Bunun için SSL sertifikası ve güvenli ödeme sistemleri kurulmalıdır. SEO uzmanı eksiklikleri belirledikten sonra web tasarımcılarla koordineli bir şekilde gerekli düzenlemeleri yapabilir.

Site Hız Optimizasyonu

SEO uzmanı, site hız optimizasyonu konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bunun için sitenin yavaşlamasına neden olan faktörler belirlenmelidir. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir: Görsellerin sorunları Sunucu kaynaklı sorunlar Altyapıdan kaynaklanan sorunlar SEO uzmanı yukarıda sıralanan maddelerden hangisinin hız üzerinde olumsuz etki yarattığını tespit eder. Böylece sorunun çözümü için gerekli çalışma başlatılır.

Backlink Çalışmaları

Backlink çalışmaları, site dışı SEO için yapılan uygulamalardan biridir. Tanıtım yazıları ya da sosyal medya üzerinden backlink çalışması yapılabilir. Ulusal ya da yerel gazete sitelerinde yayınlanacak tanıtım yazıları bu noktada etkili olabilir. Aynı zamanda hedef kitlenin takip ettiği sitelerden de backlink alınabilir. Facebook profil sayfaları üzerinden ya da forum sayfalarından doğal backlinkler alınabilir. SEO uzmanı doğru backlink kaynağını detaylı araştırmalar sonucunda bulur. Böylece kısa sürede hem trafik hem de sıralama elde edilir.

Hata Veren Sayfaların Temizlenmesi

Hata veren sayfaların temizlenmesi, SEO açısından önem arz eder. Değişen URL’ler, altyapı değişikliği, taşınan sayfalar; siteye gelen ziyaretçilerin hata ekranını görmesine neden olur. Bunu engellemek için arama sonuçlarında yer alması istenmeyen sayfalar kaldırılabilir.

Site Haritası Oluşturulması

Site haritası oluşturmak, arama motoru algoritmalarını taranacak sayfalara yönlendirmek anlamına gelir. SEO uzmanı, algoritmanın hangi sayfaları taramasını istediğini belirlemelidir. Site haritası oluşturmak için AutoMapIt, Autositemap gibi farklı araçlar kullanılabilir. Site haritası olmayan sayfaların Google tarafından taranması sırasında bazı problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğru tarama için harita oluşturulmalıdır.

Rapor ve Analizlerin Hazırlanıp Yorumlanması

Rapor ve analizlerin hazırlanıp yorumlanması, SEO uzmanının dikkat etmesi gereken konulardan biridir. SEO, uzun soluklu bir çalışma olduğu için süreç hakkında paydaşlar düzenli olarak bilgilendirilmelidir. Bunun için web sitesinin Google performansı ve ziyaretçi trafiği hakkında düzenli raporlar hazırlanmalıdır. Analiz sonuçlarına göre yeni stratejiler belirlenebilir.

SEO Uzmanı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

SEO uzmanı olmak için üniversitelerde okuyacağınız bir bölüm yoktur. Ancak yazılım ve bilgisayar mühendisliği, web tasarım gibi bölümler okuyanlar, derslerinde SEO konusunda bilgi edinir. SEO uzmanı olmak isteyenler, özel kurslar tarafından verilen eğitimlere katılabilir. Aynı zamanda kendi yaptıkları araştırmalar ve çalışmalarla da bu yolda ilerleyebilirler. SEO uzmanı olmak isteyenlerin ilk önce kendi siteleri üzerinden denemeler yapması tavsiye edilir. Mesleğini yeni yapmaya başlayanlar, yapacakları denemeler sayesinde hangi yöntemin işe yarayacağını kendi tespitleri ile öğrenebilir. Böylece SEO uzmanı olarak çalışmaya başlayabilirler.

SEO Uzmanı Hangi Becerilere Sahip Olmalıdır?

SEO uzmanının sahip olması gereken beceriler oldukça fazladır. Gelişime açık, sabırlı ve ikili ilişkilerde başarılı kişiler bu mesleği seçmelidir. Aynı zamanda bilgisayar, internet kullanımı, web tasarım gibi konularda da yetenekli olmak gerekir. Belirli seviyede yazılım bilgisi de gereklidir. SEO uzmanı; Google Analytics, Ahrefs, SemRush gibi farklı programları kullanabilmelidir. Raporlama ve analiz becerilerinin geliştirilmesi de oldukça önemlidir. SEO uzmanı olmak isteyenlerin, uzun süreli çalışma saatlerine hazırlıklı olması gerekir. Freelance ya da bir ajansa bağlı şekilde SEO uzmanı olabilirsiniz. Yeterli sermayeye ve donanıma sahipseniz bir SEO ajansı kurabilirsiniz. SEO uzmanlarının kazancı iş hacimlerine ve çalışma şekillerine göre değişiklik gösterir. Ancak işinizi iyi yaptığınız ve bağımsız çalıştığınız takdirde yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Kategoriler

Open chat
rankZup.com
Merhaba, size yardımcı olabilmemiz için işletmenizi veya websitenizi bizimle paylaşır mısınız?
İşletmenizi ve sektörünüzü inceleyip daha etkili dönüşler yapabiliriz.