SEO nedir? Google SEO çalışması nasıl yapılır?

Bu rehberde öğrendiklerinizden sonra SEO tarafta anahtar kelimeler araştırması yapabileceksiniz, siteniz için en iyi içerikleri üretebileceksiniz, backlink tarafta birçok strateji öğrenerek çalışmalar yapabileceksiniz ve hatta teknik tarafta birçok optimize yapabilecek ve SEO görünürlüğünüzü artıracak çalışmalar yapabileceksiniz.

Ama bunları yapabilmek için öncelikle SEO’yu sevmelisiniz, heyecan duymalısınız, öğrendiklerinizi test etmeye üşenmemelisiniz, araştırma yapmaktan sıkılmamalısınız ve her zaman çok okumalısınız.

Site içi SEO (On-Page SEO)

İçerik

  • Niyet
  • Kalite
  • Hızlı Deneyim
  • Medya
  • Okunabilirlik
  • Cevap
  • Araştırma
  • Anahtar Kelimeler

Teknik

  • Crawl
  • Mobil
  • Kullanıcı Deneyimi
  • Non-Duplicate
  • Pagespeed
  • URL
  • SSL

HTML

  • Title
  • Description
  • Yapısal Veri
  • H Tagler

Site dışı SEO (Off-Page SEO)

Güven

  • Branding
  • Bağlılık
  • Geçmiş

Backlink

  • Kalite
  • Anchor
  • Alaka Düzeyi
  • Güvenirlik
  • Sayı

Sosyal

  • Saygınlık
  • Paylaşım

İçerik

Niyet; İçerik kullanıcının niyetini karşılıyor mu? İçerik kullanıcı amacına uygun mu? Kalite; İçerik kaliteli mi? Gereksiz bilgi tekrarı ediyor mu? Hızlı deneyim; Kullanıcılar ulaşmak istediklerine en hızlı şekilde ulaşabiliyor mu? Medya; İçerikler görsel, video gibi alternatif medya içeriyor mu? Okunabilirlik; İçeriğin okunabilirliği yüksek mi? Kullanıcı içeriği kolayca okuyabiliyor mu? Okurken sıkılıyor mu? Cevap; İçerik sorguların tüm cevabını veriyor mu? Araştırma; Kullanıcıların içeriğe ulaşması için hangi aramaları yapıyorlar? Anahtar kelimeler; Hedeflenen anahtar kelimeler sayfada kullanılıyor mu?

Teknik

Crawl; Arama motoru botları siteyi en kolay şekilde crawl edebiliyor mu? Sayfanın tüm içeriğini okuyabiliyor mu? Mobil; Sayfalar tüm mobil cihazlarda sağlıklı şekilde çalışıyor mu? Kullanıcı Deneyimi; Kullanıcı sorgusunun cevabını kolayca bulabiliyor mu? Non-Duplicate; Site duplicate pages sorunu ile karşılaşıyor mu? Pagespeed; Sayfa yüklenme hızı minimum seviyede mi? URL; URL’ler basit ve akılda kalıcı yapıda mı? SSL; Site SSL sertifikası kullanıyor mu?

HTML

Title; Sayfa başlığı, sorgu yapan kullanıcının ilgisini çekiyor mu? Title ilgili anahtar kelimeyi içeriyor mu? Description; SERP sonuçlarında açıklama alanı ile kullanıcı etkileniyor mu? Yapısal Veri; SERP sonuçlarında daha özel listelenmek ve Googlebot’a yardım etmek için Schema ve yapısal veri kullanılıyor mu? H-Tagler; H-tagler soru içeriyor mu? Niyetin amacını belirtmek için hazırlanıyor mu? Long tail kelimeler hedeflemek için kullanılıyor mu?

Güven

Branding; Site (marka) ismi arama motorlarında aranıyor mu? Hacmi yükseltmek için branding çalışmaları yapılıyor mu? Bağlılık; Kullanıcı sayfanın tüketilmeye değer olduğunu düşünüyor mu? İçeriklerinize güvenip okuyor mu? Geçmiş; Site ve domain geçmişi temiz mi?

Backlink

Kalite; Siteye gelen backlinkler kaliteli mi? Arama motorları gözünce otoriteye sahip mi? Brand Backlink; Siteye brand kelime veya site isminden backlink geliyor mu? Anchor; Sayfaya gelen backlinkler ilgili kelimeyi içeriyor mu? Alaka Düzeyi; Sayfaya gelen backlinkler sizi ilgilendiren sitelerden geliyor mu? Güvenilirlik; Sayfaya gelen backlinkler güvenli mi? Sayı; Siteye gelen backlink sayısı fazla mı?

Sosyal

Saygınlık; Sosyal medyada tanınmış kişiler sayfaları paylaşıyor mu? Paylaşım; Paylaşılabilir içerik üretmek için ekstra çalışma yapılıyor mu?

Olumsuz Faktörler

Zayıf içerik; Site içerisinde zayıf içerikli sayfa var mı? Trafik hedeflenmeyen sayfalar index alıyor mu?Cloaking; Sayfa tasarımı kullanıcı ve arama motoru botlarına aynı içeriği sunuyor mu?

Desktop-Mobil Uyum; İlgili sayfa masaüstü ve mobil görünümlerinde aynı içeriği sunuyor mu?

Site Geçmişi; Site daha önce yasaklı içerik bulundurmaktan şikayet edildi mi?

Agresif Reklam; Site içinde fazla sayıda reklam var mı? Bu reklamlar kullanıcıları rahatsız ediyor mu?

Spam Link; Sitenin backlink sayısını yükseltmek için forum, blog vb. gibi sitelerden backlinkler alındı mı?

SEO Hiyerarşisi

Yukarıda ki tabloyu, SEO’nun en genel işleyişi olarak açıklayabilirim. Tablonun önem sırasına göre takip ettiğini düşünürsek SEO çalışmalarının temellerini nelerin oluşturduğunu görebiliriz.

    1. Crawl accessibility: Arama motoru botlarının içeriği kolayca tarayabilmesi ve indexlenebilmesi için erişebilirlik.
    2. Compelling content: Kullanıcının niyetine göre sorguyu cevaplayan ilgi çekici içerik ve kullanıcı amacına uygun içerik.
    3. Keyword optimized: Sayfanın kullanıcılara ulaşabilmesi için içerikte anahtar kelime optimizesi.
    4. Great user experience: Kullanıcı için kullanım kolaylığım kolaylığı, mükemmel pagespeed ve tüm cihazlarda tüm içeriğe erişim ile maksimum kullanıcı deneyimi.
    5. Share-worthy content: Backlink kazanımı için “alıntı” yapılabilecek içerik, paylaşmaya değer içerik.
    6. Title, URL & Description: Arama sonuçlarında yüksek tıklama oranı (TO) için ilgi, dikkat çekici sayfa başlığı, URL ve açıklama.
    7. Snippet/schema markup: SERP’de farklı görünümler, snippet alanında önce çıkabilmek için yapısal veri / schema kullanımı.

SEO’da En Önemli Sıralama Faktörleri ve Soruları

SEO’da içerik, analiz, teknik ve backlink tarafta en önemli faktörleri öğrenmek için 3 farklı kaynak sunuyorum. Bu kaynaklar uzun olduğunu fakat sıkıcı olmadığını başta belirtmek isterim.

Kaynakları vermeden önce bu kaynaklarda neleri öğreneceğimizi ve hangi soruların cevaplarını bulabileceğimizi özetleyeyim.

İçerik

    1. İçerik alaka düzeyi ne kadar etkiliyor?
    2. Kelime sayısı ne kadar etkiliyor?
    3. Anahtar kelime oranı kaç olmalı? Etkiliyor mu?
    4. İçerikteki anahtar kelime oranı etkiliyor mu?
    5. Title’da anahtar kelime olması ne kadar etkili?
    6. Description’da anahtar kelime olması ne kadar etkili?
    7. H1’de anahtar kelime olması ne kadar etkili?

Kullanıcı davranışları

    1. TO (tıklama oranı) sıralama faktörü mü?
    2. Bounce Rate (çıkma oranı) sıralama faktörü mü?
    3. Sitede geçirilen süre sıralama faktörü mü?
    4. Direct trafik sıralama faktörü mü?

Teknik

    1. H1 ne kadar etkili?
    2. H2 ne kadar etkili?
    3. SSL kullanımı ne kadar etkili?
    4. Sayfa boyutu ne kadar etkili?
    5. Pagespeed (site hızı) ne kadar etkili?
    6. URL uzunluğu sıralama faktörü mü?

Sosyal

    1. Facebook paylaşımları sıralama faktörü mü?
    2. Twitter paylaşımları sıralama faktörü mü?
    3. Pinterest paylaşımları sıralama faktörü mü?

Backlink

    1. Backlink sayısı sıralama faktörü mü?
    2. Dofollow linkler siteyi nasıl etkiler?
    3. Backlink kazanılan site sayısı ne kadar etkili?

Kaynaklar

    1. Searchmetrics Sıralama Faktörleri (e-book)
    2. SEMrush Sıralama Faktörleri (e-book)
    3. MOZ Sıralama Faktörleri

Bu sıralama faktörleri milyonlarca site ve sonucu inceleyerek ortalama değerlerin oluştuğu tablolar ve grafiklerdir. Bu değerlere çoğu zaman katılmak doğru olsa da her zaman sorgulamadan katılmak hata olacaktır. Bu nedenle bu kaynaklara ekleme-düzeltme yapmak istiyorum.

Bounce Rate (hemen çıkma oranı) sıralama faktörü mü?

Bounce Rate direk olarak sıralama faktörüdür diyemeyiz. Örnek vermek gerekirse, kullanıcı “”İstanbul İftar Saati”” aramasında siteden almak istediğini alıp hemen çıkacaktır ve burada Bounce rate değeri %100 olacaktır. Bounce rate oranını oranını düşürmek için ne kadar çalışma üretilsede, kullanıcının niyeti ve amacı değişmeyeceği için oranı düşürmek imkansıza yakın. Bu nedenle her zaman sıralama faktörüdür diyemeyiz fakat kullanıcının deneyimini ölçümlemek için faydalı bir metrik.

Pagespeed sıralama faktörü mü?

Pagespeed (site hızı) kaynak dosyada önemi bariz olacak vurgulanmasa da, 2018 yılında Google “Pagespeed’i sıralama faktörü olarak kullanıyoruz” açıklaması yaparak önemini belirtti.

Kelime sayısı sıralama faktörü mü?

Kelime sayısı grafikte her ne kadar uzun olanların 1. pozisyonlarda olduğunu gösterse de bu grafiğe koşulsuz güvenmek hata olacaktır. Kelime sayısına odaklanmaktan çok kullanıcıya istediğini en hızlı verebilmek için içerik üretmek daha sağlıklı olabilir.

İçeriği buraya kadar okuyup, kaynak dökümanları derinlemesine inceleyenler artık SEO’da önemli noktaları, olumsuz durumları ve nelerin yapılıp nelerin yapılmaması gerektiği gibi konularda yorum yapabilecek seviyeye gelmişlerdir.

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelen search engine optimization ifadesinin kısaltmasıdır. Bir web sitesine ulaşmanın en kolay yolu arama motorlarını kullanmaktır. Bu nedenle web sitesi sahipleri, arama motorlarında görünür olmak için gerekeni yapmalıdır.

SEO bir diğer ifadeyle arama motorlarının beklentisine uygun olarak web sitelerinin düzenlenmesi şeklinde de tanımlanabilir. Öte yandan optimizasyonu sağlamak için site dışında da yapılması gerekenler vardır.

Google, Yahoo, Bing gibi farklı arama motorları arasında Google’ın liderliği tartışılmazdır. 3 milyarın üzerinde kullanıcıya sahip olan Google’da üst sıralarda yer almak için profesyonel SEO çalışması yapılmalıdır. Burada üst sıralardan kast edilen web sitesinin hedef kitlesinin yaptığı arama sonuçlarıyla alakalıdır.

Ayakkabı satan X sitesi için hedef kitle ayakkabı satın almak isteyen kişilerdir. Bu kişiler Google’da ayakkabı satın alacak bir site aradıklarında, X üst sıralarda ise başarılı bir SEO çalışması yapıldığı söylenebilir.

SEO Nedir?

SEO, arama motorlarında iyi bir sıralama elde etmek için yapılan çalışmalar olarak tanımlanabilir. Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google, SEO çalışmalarının nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili olarak kullanıcılarını yönlendirir. Yıllar içinde internet teknolojisinde yaşanan bazı gelişmeler, Google’ı da sürekli yenilenmeye ve gelişmeye itmektedir.

10 yıl önce SEO için başarı sağlayan bir durum, bugün başarısızlık anlamına gelebilir. Bu nedenle Google güncellemelerini yakından takip etmekte fayda vardır. Son yapılan güncellemeler arasında mobil uyumluluğun önemi ortaya çıkmıştır.

Google algoritmaları, aramaların büyük bölümünün mobil cihazlar üzerinden yapılması nedeniyle mobil uyumlu siteleri öne çıkarmaya daha fazla isteklidir. Yeni güncellemelerden bir kısmını ise şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Helpful Content güncellemesi ile yazılan içeriklerin kullanıcılara fayda sağlaması çok daha önemli hale gelmiştir.
  • Google sürekli kullanıcı odaklı güncellemeler yapar ve site sahiplerini de bu doğrultuda yönlendirir.
  • Google, spamla mücadeleye çok fazla önem verir. Bu nedenle kopya içerik kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Yapılan güncellemeler neticesinde SEO, aslında kullanıcılara hitap eden ve özgün bir web sitesi anlamına gelir. Böylece gereksiz, çalıntı bilgilerle dolu siteler geri planda kalacaktır.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO çalışması yapmanın klasik hale gelen ve yeni sayılabilecek pek çok detayı vardır. Öte yandan konunun uzmanlarının hemfikir olmadığı yöntemler de SEO çalışmaları için kullanılabilir. Örneğin, Backlink almanın fayda sağlamayacağını düşünenler olduğu gibi bunu faydalı bulanlar da vardır.

Site İçi SEO Çalışmaları

Site içi SEO çalışmaları ilk başta yapılması gerekenler arasındadır. Bir internet sitesindeki tüm detaylar aslında SEO ile alakalıdır. Kullanılan altyapıdan yazı puntolarına kadar her detayın belirli kurallara uygun olması gerekir. İlk başta dikkat edilebilecek noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • SEO uyumlu bir altyapı kullanılmalıdır.
  • Sayfada kullanılan renkler birbiriyle uyumlu; yazı puntoları uygun büyüklükte olmalıdır.
  • Sayfalar arası erişim kolay bir şekilde sağlanmalı ve kullanıcılar aradıklarını kolayca bulmalıdır.
  • E-ticaret sitelerinde ödeme güvenliği sağlanmalıdır.
  • Mobil uyumluluk için gereken ayarlar yapılmalıdır.
  • Site Hızının Artırılması

Site hızının artırılması hem SEO açısından hem de ziyaretçi trafiğinin artırılması açısından önemlidir. Site hızı farklı detaylarla alakalıdır. Bu durum hosting sağlayıcısıyla alakalı olabilir. Güvenilir ve profesyonel hosting firmaları ile çalışarak kaliteli bir hizmet alabilirsiniz.

Önbellekleme yapmak içeriklere ve sayfalara ulaşmayı kolaylaştırır. Bu nedenle önbellekleme yapmanızda fayda vardır. Dünyanın her yerinden sitenize ulaşımı kolaylaştırmak için içerik dağıtım ağlarından yararlanabilirsiniz.

Hızın artması için görsellerin optimizasyonu da sağlanmalıdır. Büyük boyutlu görseller kırpılarak daha az yer kaplayacak hale getirilebilir. Bunun yanı sıra yazılan kodlar da küçültülebilir.

Başlık düzenlemesi, SEO uyumluluğu açısından son derece önemlidir. Başlıkların hazırlanmasında önemli detaylar şöyle sıralanabilir:

  • Başlık uzunlukları en fazla 50-60 karakter olmalıdır.
  • Kelimelerin sadece ilk harflerinin büyük olması, daha şık bir görüntü ortaya çıkarır.
  • Özgün başlıklar kullanılmalıdır.
  • Site başlıklarında uygun durumlarda anahtar kelimeler de kullanılabilir.
  • Meta Açıklamalarının Düzenlenmesi

Meta açıklamalarının düzenlenmesi SEO açısından fayda sağlar. Meta açıklamaları aslında bir web sitesi sayfasının ne hakkında olduğunu anlatır. Sayfada yer alan bilgilerin kısa bir özeti meta açıklamalarında yer alır.

Meta açıklamalarının uzunluğu en fazla 160 karakter olmalıdır. Bu açıklamalarda siteniz için önemli olan anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda açıklamanın ilgi çekici bir nitelik taşıması da önemlidir. Özgünlük de bu aşamada önemli bir detaydır.

Meta açıklaması belirlemediğiniz takdirde Google algoritmaları, sayfada yer alan yazılardan uygun bir parçayı çeker. Bu nedenle sitenizi en doğru şekilde yansıtmak için açıklamayı kendiniz belirlemelisiniz.

URL yapılandırma, site içi SEO çalışmalarında en fazla önem verilen faktörlerden biridir. Otomatik olarak oluşturulan URL’ler karışık kelimelerden meydana gelebilir. Bu nedenle URL’yi düzenlemenizde fayda vardır. URL’de kelimeleri ayırmak için kısa çizgi kullanabilirsiniz. Verilen URL’ler basit bir yapıya sahip olmalı ve kullanıcılar tarafından anlaşılır nitelik taşımalıdır.

Görsel optimizasyonu, site içerisinde kullanılan görsellerin uygun boyutlarda ve yapıda olması anlamına gelir. Öncelikle seçilen görseller; konuyla, ürünle ya da hizmetle alakalı olmalıdır. İnternet kullanıcılarının ilk ilgisini çeken her zaman görsel unsurlardır. Bu nedenle görseller özenle seçilmelidir.

Görsel kalitesi de SEO çalışması açısından dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Yüksek çözünürlüğe sahip ve özgün fotoğraflar, her zaman daha fazla ilgi çeker. Tüm görsellerin boyutlarında da oynama yapmanız gerekir. Çok büyük görsellerin kaplayacağı alan fazladır. Bu nedenle Adobe Photoshop gibi programlarla optimizasyon sağlanmalıdır.

SEO açısından fayda sağlayan bir diğer unsur da linklemedir. Linkleme bir web sitesinde yer alan sayfalar arasında yapılır. Bu sayede sitenize gelen ziyaretçiler ilgili sayfalara kolayca ulaşabilir. Linkleme yapmak için yazıların içerisindeki belirli kelimeleri kullanabilirsiniz.

Linkleme sürecinde şu detaylara dikkat edilmesi gerekir:

  • Bir sayfa üzerinden verilecek link sayısı 5-6’yı geçmemelidir.
  • Yazının okunabilirliğini olumsuz etkileyecek şekilde link verilmemelidir.
  • Link verdiğiniz kelimeler yönlendirilen sayfa ile alakalı olmalıdır. Örneğin üyelik sayfası için üyelik kelimesi üzerinden link oluşturulabilir.
  • 404 hatası veren sayfalara link verilmemelidir.
  • Özellikle çok fazla beğenilen yazılarda linkleme yapılmalıdır.
  • Yönlendirme yapılan sayfalar yeni sekmede açılmalıdır.
  • İçeriklerin Doğru Kurgulanması

İçeriklerin doğru kurgulanması sayesinde SEO anlamında başarıya ulaşmak mümkündür. Bir e-ticaret siteniz varsa; görseller, ürün açıklamaları ve videolar en önemli içeriklerdir. Blog sayfalarında ise yazılar hayati öneme sahiptir.

Farklı sitelerden aynen alınmış ya da kısmen değiştirilerek siteye eklenen yazılar, spam olarak kabul edilir. Bu nedenle içeriklerin özgün olmasına dikkat edilmelidir. Helpful Content güncellemesi ile beraber içeriklerin kullanıcıya sağladığı faydanın önemi daha da artmıştır.

İçeriklerde konuyla alakalı anahtar kelimelere doğru oranlarda yer verilmelidir. İhtiyacınız olan anahtar kelimeleri Google Ads, Semrush, Keywordtool gibi araçlar üzerinden bulabilirsiniz. Anahtar kelimelerin yanı sıra yazıda görseller kullanmak da SEO açısından fayda sağlar.

Doğru anahtar kelime kullanımı dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan biridir. Anahtar kelimeleri rastgele yazıya eklemek çoğu zaman işe yaramaz. Bunun yerine mantıklı şekilde kullanıma özen gösterilmelidir.

Anahtar kelimelerin kullanım oranı kelime sayısına uygun olmalıdır. En fazla %3’lük bir kullanım yeterli olur. Metnin içinde homojen bir dağılım sağlamaya da dikkat etmelisiniz. Long tail olarak adlandırılan ve en az üç kelimeden meydana gelen anahtar kelimelere de yazılarda yer vermeniz gerekir. Bu tür kelimelerin aranma hacmi düşük olsa da SEO açısından faydası oldukça fazladır.

Güncelleme, SEO açısından Google’ın önem verdiği konulardan biridir. Bir web sitesinin her zaman güncel kalmasını sağlamalısınız. Örneğin, 2022 yılında sitenizde hala “2015 Yılı Kış Modası” gibi bir yazı olmamalıdır. Bu yazılar her sene yeni tarihe göre yeniden yazılmalıdır.

Google güncellemelerini de sitenize uygulamalısınız. Bu sayede eski dönem SEO bilgilerinizle yaptığınız değişiklikleri düzeltebilirsiniz. Güncelleme çalışmaları sırasında eksikliklerinizi giderebilirsiniz. Görseller, içerikler incelenerek gerekli düzeltmeler yapılabilir.

Site haritası oluşturmak, arama motoru algoritmalarını doğru yönlendirmek açısından önemlidir. Arama motorları sitenizi tararken belirli bir yönergeye göre hareket eder. Bu yönergenin olmaması halinde tarama işleminde sorunlar ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için site haritanızı oluşturabilir ve algoritmaya yol gösterebilirsiniz.

Rakip analizi, sizinle aynı işi yapan ve SERP sıralaması iyi olan siteleri değerlendirmek anlamına gelir. Rakiplerinizin içeriklerini, sayfa düzenlerini, altyapılarını ve diğer çalışmalarını inceleyebilirsiniz. Site analizi için çeşitli analiz araçlarından yararlanma şansınız vardır.

Off-Page SEO Çalışmaları

Site dışı SEO çalışmaları sayesinde sayfanıza dışarıdan ziyaretçi çekebilir ve SEO anlamında fayda elde edebilirsiniz. Site dışında yapılacak SEO çalışmaları arasında sosyal medyadan yapılacak yönlendirmeler, backlink vardır. Hem site içi hem site dışı çalışmalar yaparak SEO anlamında ciddi bir fayda elde edebilirsiniz.

Sosyal medya optimizasyonu, web sitesinin sosyal medyada yer alması anlamına gelir. Web sitesinde paylaştığınız içerikleri, sosyal medya hesaplarında yayınlayabilirsiniz. E-ticaret siteniz varsa ürünlerinizi sosyal medya hesaplarınızda tanıtabilir ve web sitenize yönlendirme yapabilirsiniz. Bu sayede ziyaretçi trafiğiniz artar. Öte yandan ziyaretçi trafiği fazla olan siteler, SEO anlamında da avantaj elde eder.

Backlink, farklı bir siteden sizin sitenize link verilmesidir. Bu linkler bir tanıtım yazısı, haber yazısı üzerinden verilir. Her siteden backlink almak mantıklı değildir. Bunun yerine hedef kitlenizin takip ettiği sitelerden backlink almalısınız.

Backlinkler dofollow ve nofollow olarak sınıflandırılır. Dofollow backlinkler üzerinden siteye link verilir. Nofollow backlinklerden ise siteye ulaşmak mümkün değildir. Doğru backlink çalışması neticesinde sitenin otoritesi artış gösterir. Yapılan backlink yönlendirmesi sayesinde Google sıralaması yükselir.

Backlink almak için ücret talep eden siteler vardır. Ancak Google tarafından bu durumun tespit edilmesi, sitenizin spam olarak belirlenmesine neden olabilir. Öte yandan doğal backlink kaynaklarını da kullanabilirsiniz. Sosyal medya profil sayfalarında, forum sitelerinde linklerinizi paylaşarak doğal bir yönlendirme yapabilirsiniz.

Google Benim İşletmem kaydı hem site otoritesini artırmak hem de bulunabilirlik açısından önemlidir. İşletme kaydı firma sahipleri tarafından yapılmalıdır. İşletme kaydınız sırasında tüm ayrıntıları vermelisiniz. Harita kaydı, adres, çalışma saatleri ve görseller gibi detayları özenle düzenlemelisiniz.

Google Benim İşletmem kaydını oluşturduğunuz takdirde ürünlerinize, hizmetlerinize ilişkin yorumlar alabilirsiniz. Bu yorumları yanıtlayarak etkileşimi artırabilirsiniz. Gerçek varlığınızı online dünyada kanıtlamak için işletme faaliyetlerine başlar başlamaz Google Benim İşletmem kaydını oluşturmalısınız.

SEO çalışmasında her detayın ayrı bir önemi vardır. Bu nedenle tüm maddeler için gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır. Aynı zamanda Google’ın yeni güncellemeleri de takip edilmelidir.

Kategoriler

Open chat
rankZup.com
Merhaba, size yardımcı olabilmemiz için işletmenizi veya websitenizi bizimle paylaşır mısınız?
İşletmenizi ve sektörünüzü inceleyip daha etkili dönüşler yapabiliriz.